Stručná historie okinawského kobudo
Kobudo ze přeložit např. jako "starý způsob obranny (války)". Kořeny umění jsou v Číně a jihovýchodní Asii. Tak jako v karate není možné definovat jednotného původce - obecně je však uváděn Shinken Taira. Zde je představen styl, který pochází od mistra Shinko Matayoshi (1888- 1947) a je předáván do současnosti skrze mistra Kenyu Chinena (9. dan oshu-kai, hanshi).
Kobudo (okinawské Matayoshi-kobudo)
Proč cvičit kobudo
Mistr Kenyu Chinen říkává, že karate je hlavní chod a kobudo dezert. Dezert bez hlavního chodu není žádné jídlo. Ale jídlo s dezertem je mňamka.
Každá zbraň kobudo rozvíjí tělo určitým způsobem - např. špatný pohyb s bo ihned poznáte a zpětně tak lze vylepšovat vaše karate. Sai rozvíjí sílu rukou a prstů. Tonkuwa rozvíjí cit v rukou a uvolňuje ramenní pletenec. Nunchaku rozvíjí periferní vidění, uvolňuje pohybový aparát a cvičí plynulé použití síly.