Články, dokumenty, recenze...


Jion - K. Funakoshi

Úvaha - standardizace shitei kata

WKF se pokouší standardizovat podobu dnešních kata. Podobný proces se udál po druhé světové válce, kdy se o něco podobného pokusil M. Nakayama a lidé okolo něj. Není snadné posoudit, nakolik prospěšný počin to je, neboť každá kata se vyvíjí, ale na druhou stranu lze pochopit postavení rozhodčích, kteří mají udržovat vědění o všech kata, povolených na soutěžích WKF. A že jich není málo.

Standardizace kata probíhá nejen v rámci WKF, ale také například JKA. Nabízí se otázka... jestliže každá asociace vytvoří svou standardní podobu Shitei kata ... která z nich bude nejvíc standardní?

Už jsem viděl různé verze Jion nebo Kanku Dai. Když se zeptám, proč to ti lidé praktikují jinak než já, někdy se dočkám i rozumné odpovědi. Můžu si udělat obraz o tom, kdo slepě papouškuje a kdo ví, co vlastně cvičí. A ten kdo ví a umí to použít je podle mne na správné cestě. Určitě však na správné cestě není ten, kdo předvádí zaručeně standardní verzi, ale vlastně neví proč.

Každý pohyb v kata má desítky, možná stovky interpretací. Od toho se pak odvíjí drobné změny, které určitě nejsou špatně. Potíž je ovšem v tom, KDO ty změny dělá. Zda-li zná a neporuší hodnotu takové kata, nebo si to prostě provádí po svém a přijde s novou verzí, aby zaujal okolí.


 

Závěr

V současné době je pro styl Shotokan vypracována Shitei kata Jion a Kanku Dai. Pracuje se na kata Empi a Kanku Sho. Cyklus dvou Shitei kata by se měl po několika letech měnit. Takže za sto let budou tyto kata standardizována? Přijde mi to docela sysifosská práce. Přijdu Vám skeptický? Inu www.sisyfos.cz

Sob

 

na začátek stránky

 

Napište nám | ©2004  Svoboda Petr    aktualizováno 1.10.2004

Stránky jsou optimalizovány pro rozlišení 1024 x 768 pixelů